суббота, 6 августа 2016 г.

ЛАБУТЕНИ І ОФШОРИ – ДВА КИТИ ПОЛІТИЧНОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ



Кортить колишньому двічі очільникові нашої служби безпеки Валентинові Наливайченку - не дають йому спокою чужі здобутки. Хоче. Не може. Проте пнеться. Два рази вдалося вистрибнути на високий щабель. Обидва рази було скинуто. Прозріння – річ вперта.  Рано чи пізно настає. До чого лише не вдавався наш герой, аби не лишитися за політичним бортом вчергове. І зіштовхував лобами колег,  і розхитував колективний човен, і навіть намагався заперечувати очевидне.

Нині, аби бути в тренді, Наливайченко систематично підключається до викривальних дискусій щодо офшорів наших політиків. Проте, маски скинуто, панове. Аналіз біографії самого Валентина Олександровича демонструє очевидність - він і сам «замазаний» в офшорах по самі вінця.

Офшор на офшорі їде й офшорами поганяє
У 2012 році, коли Наливайченко балотувався до Верховної Ради, у своїй автобіографії він вказав, що працює керівником групи радників у ТОВ «Смайл холдінг Україна». Ця компанія спеціалізується на послугах страхування. З нею екс-голову СБУ пов’язує ще й те, що у 2008 року її заснували Сергій Носенко та Ольга Наливайченко – дочка нашого героя. Тільки за 2010-2012 роки компанії вдалося виграти державні тендери на суму біля 60 млн гривень. Хоча «Смайл холдінг» займається страхуванням, згідно з даними «Вісника держзакупівель», тендери були виграні на поставку металопрокату та арматури. Яким чином компанія, яка не має відповідного виробництва та навіть досвіду ведення такої діяльності, змогла виграти подібні тендери – залишається тільки здогадуватись.
Цікаво, що у 2011 році «Смайл холдінг Україна» була переписана на Smilehold Limited, що має британську прописку. Згодом, у березні 2014 року остання була перейменована на Smile Assistance LTD з тією ж юридичною адресою у Лондоні. У свою чергу власником Smile Assistance є ніхто інший, як офшорна компанія з Белізу Gevers Invest LTD. Тобто виходить, що Наливайченко попри засудження офшорів і сам працював у компанії, яка має офшорне коріння. Більше того, саме його дочка значиться серед засновників цієї компанії.
Інший співзасновник «Смайл Холдінг Україна» Сергій Носенко – теж не стороння для Наливайченка людина. Він його давній друг та соратник. На сьогодні Носенко навіть є членом згаданого «Антикорупційного руху». Також він раніше значився серед засновників компанії «Коріс України», яка згідно з Реєстром фізичних та юридичних осіб має таку ж адресу, як і «Смайл Асістанс»– м. Київ, вул. Димитрова, 5, корпус 10 А. Терзають невиразні сумніви щодо випадковості збігу цих обставин.

«А оце буде на помідорчики»
На плідну співпрацю Носенка та Наливайченка вказує ще й те, що у 2008 році їхні дружини – Олена Іванівна та Любов Вікторівна заснували кооператив «Садове товариство «Сосновий бір». Це котеджне містечко закритого типу, розташоване на мальовничому березі Десни у Броварському районі, в селі Рожни. Родина Наливайченків має у «Сосновому борі» 10 соток та розкішний будинок. Проте, як доводить Реєстр – фактично вони володіють всім садовим товариством. Сказати, що це «круто» навіть за мірками політичних мастодонтів – це нічого не сказати. Виникає тільки питання: на які гроші все це майно придбане? Навряд чи на заробітну плату в СБУ.
Аби «добити» цього голослівного борця з офшорами та корупцією, варто також сказати, що дочка та дружина Наливайченка володіють двома великими квартирами у Києві. Одна з них розташована у житловому комплексі «Альпійський» на Протасовому Яру. Тут на Олену Наливайченко записано не багато – не мало, а 379 кв. м. Це, між іншим, весь останній поверх будинку. Отримала ці квадратні метри дружина Наливайченка у січні 2010 році за договором дарування. Якраз тоді, коли її чоловік ще очолював СБУ уперше.
Іншою квартирою володіє дочка Валентина Наливайченка - Ольга. Розташована вона в елітному Печерському районі Києва, на вулиці Щорса. Площа цього помешкання складає 139 квадратних метрів. І що цікаво – це теж подарунок, який дістався Ользі Наливайченко у 2014 році. Саме в цьому році Валентин Олександрович удруге очолив СБУ. Далекоокий газда: подбав про кілька поколінь своїх нащадків. Як у бородатому анекдоті про помідорчики
Латифундисти українського розливу
Також на Ольгу Наливайченко записані майже 6 гектарів землі у Київській області – в селі Литвинівка Вишгородського район, в селі Бобриця Києво-Святошинського, у селі Витачів поблизу Трипілля та у Літочках на Броварщині. До речі, сусідньою ділянкою у Літочках володіє Олена Наливайченко – дружина Валентина Олександровича. Всі ці землі, за твердженнями екс-голови СБУ, дісталися його родині у подарунок від сім’ї дружини. Достатньо непоганий майновий здобуток всього за декілька років перебування на державній службі.
Важливо зауважити, що Броварський район, у якому в Наливайченка є садовий кооператив та землі, у політичних колах відносять до орбіти олігарха Віктора Поліщука. Саме його ставленик Ігор Сапожко вже другий термін займає посаду мера Броварів. При  цьому місто-супутник Києва активно забудовується компанією Поліщука «Альянс-Новобуд», і саме тут родичу прем’єр-міністра Росії вдалося «заграбастати» 95 гектарів землі колишнього Радіопередавального центру.
Отож навіть якщо Валентин Наливайченко і не зможе повернутися у вищі політичні кола, про що мріє останні півроку, майновий стан дозволить його родині безбідно існувати не один десяток років. На заздрість неспроможним прикупить мальовниче бунгало десь, на березі якогось блакитного моря, і буде лише читати прісненькі статті про те, що там, в далекій Україні, активісти й досі борються з офшорами, як Дон Кіхот з вітряками

Комментариев нет:

Отправить комментарий