вторник, 5 июля 2016 г.

ФІНІТА ЛЯ КОМЕДІЯ АБО НОВИЙ СПОСІБ ПІДВИЩЕННЯ ПОЛІТИЧНОГО ЛІБІДО ЕКС-ГОЛОВИ СБУ



Боротьба з корупцією в Україні стала іміджевою фішкою. Якщо ви незатребувані, позбавлені родзинки та коштуєте 3 копійки, почніть пускати людям пил у очі. Головне – нахабно підмінювати поняття і запевняти всіх у власній псевдокрутості. Вам не повірять,  проте трохи протриматися можна. Ви – нездара,  кричіть якомога голосніше, що щось умієте. Вас не запрошують на роботу, набрешіть, що раніше працювали ледь не президентом країни. Ви – корупціонер зі стажем, заявіть, що готові покласти голову на вівтар боротьби з корупцією. Одним словом, учіться у  Валентина Наливайченка.

 

Так-так, цей двічі голова СБУ також «повівся» на трендову нині антикорупційну тему та заснував «Антикорупційний рух» (не плутати з антикорупційним «Рухом за очищення» Михайла Саакашвілі – ред.). От тільки на самому старті роботи організації вона починає нагадувати фарс. Справа в тім, що боротися з корупцією Наливайченко вирішив спільно з Юлією Тимошенко. Важко уявити гіршого союзника у цій справі, адже у політичному кейсі Тимошенко цілий оберемок звинувачень у корупційних діяннях. 

Юлія Володимирівна потрібна колишньому СБУ-шнику виключно для гарної картинки та для електорального рейтингу. Адже те, що «Антикорупційний рух» та створення на його базі партії «Справедливість» (назва дуже співзвучна з «Солідарністю Петра Порошенка – ред.) робиться із зазором на майбутні вибори – вже не секрет. Навіщо Тимошенко цей союз – велика загадка. Однак, самотужки зануритися в антикорупційну діяльність вона навряд чи могла, адже це виглядало б не правдоподібно. До того ж і з фінансуванням у Юлії Володимирівни останнім часом скрутно. А в проект Наливайченка, судячи з усього, влили дуже великі гроші. Чого варте лише його постійне перебування на телеекранах. Безкоштовно ходити по ефірах в нашій країні можуть виключно політики вищої ланки, а Валентин Олександрович після відставки з посади голови СБУ випав з цього елітного клубу. Отже за те, щоб із завидною регулярністю маячити на ТБ – потрібно добряче розщедритися.

Як показало журналістське розслідування, у колишнього головного СБ-шника є щонайменше два джерела великого фінансування. І ці джерела, як це не дивно, походять зовсім з різних країн. Не логічно,  правда. Дарма. Не кожен з нас тямить докорінно.

Не з тих місць руки ростуть

Аби зрозуміти, звідки Наливайченко бере гроші на політичний проект, повернімося на 7 років назад. Тоді Валентин Олександрович вперше очолив Службу безпеки України. Несподівано для багатьох у січні 2009 року його заступником став Валерій Хорошковський, якого «погнали» в той же день з Податкової служби. Наливайченко з радістю прихистив колишнього бізнес-партнера російського олігарха Романа Абрамовича, а потім і взагалі поступився місцем для нього на посаді голови СБУ. Питань щодо того, як людина, яка працювала на іншу державу, може очолити спецслужбу нашої країни, тоді виникало багато. Але для Наливайченка така рокіровка у майбутньому принесе купу бонусів. 

У тому ж таки 2009 році, коли Хорошковський прийшов до СБУ, в Україні відбувалась справжня боротьба з газовим посередником «РосУкрЕнерго» – дітищем Дмитра Фірташа за російського «Газпрому». Як відомо «напомажена особа», як колись Юлія Тимошенко охарактеризувала Валерія Хорошковського, є лояльним до Фірташа, саме цим і пояснюється його призначення в СБУ. Адже багато в чому завдяки млявій позиції Напливайченка, «РосУкрЕнерго» вдалося виграти у боротьбі з Україною – 11 млрд. куб. газу перейшли від держави до кишені нинішнього віденського в’язня. Фірташ оцінив вчинок Наливайченка і продовжує віддячувати йому по сьогоднішній день у вигляді грошової допомоги. 

Фінансовий УДАР Фірташа по безнадійному потенціалу

Відданість Дмитру Фірташу простежується ще й у тому, що в 2012 році Наливайченко балотується до Верховної Ради за списками партії «УДАР», яку фінансував олігарх. Зараз же, коли з’явився «Антикорупційний рух», компанію у ньому Валентину Олександровичу склали щонайменше троє «ударівців». Це Єгор Фірсов, у якого нещодавно забрали депутатський мандат за рішенням фракції БПП, його помічник у ВР Денис Каплунов, який також за сумісництвом є PR-ником Валентина Наливайченка, та Руслан Калінін – колишній помічник близької до Фірташа Оксани Продан. 

Довготривалий зв’язок Наливайченка з Фірташем підкреслює і його дружба з Маркіяном Лубківським. Останній, як відомо у свій час був речником МЗС, а потім перейшов до СБУ разом з Валентином Олександровичем. Свого часу, за твердженнями нардепа та колишнього журналіста Сергія Лещенка, Лубківський працював у компанії «Укрреставрація», яку через кіпрський офшор контролювали Сергій Льовочкін та завгосп Януковича Кравець.

До речі, і друге пришестя до СБУ у Наливайченка сталося зовсім не тому, що він гарний спеціаліст. Він туди потрапив за квотою фірташевського «УДАРу». Оце справжня відданість.
Виникає питання, яким чином Наливайченку вдалося затягнути у проект, який фінансує Дмитро Фірташ, його найзапеклішого ворога – Юлію Тимошенко? Відповідь на це питання вичерпно надало розслідування програми «Слідство.інфо». В ньому журналісти на прикладі голосування за зниження ренти на видобуток газу довели, що Леді Ю та Фірташ більше не ворогують. Отож, ймовірно, що Тимошенко, яку за останні п’ять років покинули майже всі грошові мішки, нічого не залишалося, як прийняти пропозицію і вступити в «Рух» колишнього голови СБУ. Щоправда тони компромату, які є на Валентина Олександровича у мережі, можуть зіграти не на руку Тимошенко і цей союз не зрозуміють виборці.

Направо підеш – на Путіна нарвешся, 
наліво підеш – Обаму здибаєш

Наше розслідування завело нас у глухий кут. Виявляється, що не тільки Фірташ фінансово допомагає Валентину Наливайченку прорватися на політичний Олімп. Другим його спонсором є людина з оточення прем’єр-міністра країни-агресора Дмитра Медведєва – Віктор Поліщук. Зірка цього бізнесмена засяяла у часи президентства Віктора Януковича. Саме тоді його «Технотрейд» напівзаконним способом поглинув мережу магазинів електроніки «Ельдорадо», а Поліщук зміг потрапити до списку найбагатших людей України. Тоді ж він побудував найвищий в країні ТРЦ – «Гулівер» поблизу Палацу спорту та став фактичним власником 95 гектарів землі у Броварах, Київської області. Народний депутат від БПП Павло Різаненко неодноразово доводив, що Поліщук отримав ці гектари, на яких раніше був найпотужніший в СРСР Радіопередавальний центр, в обхід закону, за допомогою підставних осіб. 

Саме Різаненко та його команда повідали українцям, що дружина Поліщука Лілія Рєзвая є племінницею дружини російського прем’єра Дмитра Мєдведєва. Однак, незважаючи на такий зв’язок з країною, яка анексувала Крим та воює на українському Донбасі, Віктор Поліщук залишається на плаву. Банк Михайлівський, який йому належить, розбудовує мережу, а у Броварах, у яких як гриби після дощу ростуть житлові будинки компанії Альянс-Новобуд, що входить в орбіту його впливу, місцеві вибори виграла команда людини, на яку Поліщук зробив ставку вже давно. 

Доказом того, що Поліщук фінансово допомагає Наливайченку, слугує працевлаштування дочки екс-голови СБУ у компанію «Технотрейд». Ще до 2014 року Ольга Валентинівна жила у Нью Йорку на 5-тій авеню. Однак півтора роки тому вона несподівано влаштовується юристом у компанію Віктора Поліщука. 

За даними інформованих джерел, з Росії на рахунки Наливайченка за останній час поступають десятки мільйонів доларів. Перевірити цю інформацію не видається можливим, а сам Поліщук відмовляється говорити про те, що донька Наливайченка працює в його компанії. Тому цей факт поки що залишається на рівні чуток. Однак відомо, що диму без вогню не буває. До того ж, у політичних колах говорять про те, що Росії вигідно робити ставку на Тимошенко, а з нею і на Наливайченка, як на лояльних до російської еліти особистостей.

Як довго вдасться Валентину Наливайченку всидіти на двох стільцях?  Довгенько. Доки недолугі журналісти без розбору блукатимуть між двох сосен: Росією та Америкою.

Комментариев нет:

Отправить комментарий