четверг, 14 апреля 2016 г.

Соболь – не песець або рідкісний звір у політичному «зоопарку» України

                                                               Егорка

Два роки тому світ здригнувся від подій на українському Майдані. Сотні тисяч українців заполонили вулиці Києва, плекаючи надію на краще життя, бодай, не власне, а - задля своїх дітей. Окрім пересічних громадян, під час Майдану героїзм проявляли й політики. Згадаймо нинішнього Президента України Петра Порошенка, котрий, попри сльозогінний газ, зупиняв провокаторів на Банковій. Київський голова Віталій Кличко теж перебував в епіцентрі подій у ті гарячі дні, нехтуючи своєю безпекою.
Проте Майдан продемонстрував істинні обличчя усіх учасників: хто - герой, а хто - зрадник. Хто дійсно опікувався інтересами народу, а хто скористався ситуацією для кар’єрного стрибка.
Сьогодні ми вирішили проаналізувати біографію та діяльність одного з найактивніших учасників Майдану, народного депутата та голови Люстраційного комітету Єгора Соболєва.

50 відтінків блакитного

Єгор Вікторович Соболєв - український громадський діяч, колишній журналіст, народний депутат Верховної ради України VIII скликання та співзасновник Громадського люстраційного комітету. Таку суху інформацію надає нам «Вікіпедія».
Публічна сторона біографії Єгора Вікторовича може бути прикладом для кожного українця: активіст Майдану, борець за свободу нації, зразковий сім’янин. Однак прості українці підозрюють Соболєва у грі на публіку. Журналісти провели опитування серед киян і найпоширенішою відповіддю на прохання дати оцінку діяльності народного депутата була: «Це все – показуха». І як показало наше розслідування, вони так вважають небезпідставно.
Першим помітним проявом «зради» з боку Єгора Соболєва стало його виключення з Ради Майдану на початку 2014 року. За інформацією, викладеною на сторінці «Люстрація» у мережі «Фейсбук», Соболєва вигнали з Громадської ради Майдану через «злив» «студентського майдану». «Автори публікації на сайті «Політрада» стверджують, що Соболєва виключили з Громадської ради Майдану за недостойну поведінку…, начебто через сексуальні стосунки з Портніковим (політичний експерт Віталій Портніков – ред.). Це не так. Соболєва справі вигнали з Громадської ради Майдану, але через «злив» «студентського майдану»!», - пишуть дописувачі сторінки «Люстрація».
Однак доказом правдивості «пікантної версії» є заява Громадської ради Майдану, у якій говориться, що вигнання Соболєва сталося саме через інтимні стосунки з названим вище експертом та тележурналістом. «Единогласным большинством голосов Совета было принято решение исключить его за аморальное, развратное и недостойное участника Совета поведение, доказательства которого были обнародованы в Интернете….», - зазначається у заяві.
Це відео справді поширилося в Інтернеті зі швидкістю вітру, однак зараз, коли Соболєв вже став народним депутатом, про нього воліють не згадувати. Проте Мережа сумлінно зберігає компромат.




При цьому Єгор Соболєв відкрито симпатизує сексуальним меншинам, організовуючи тематичні мітинги. «Ми знаємо, що влада готується нацькувати «Беркут» на мітинг на підтримку толерантності. Ідея силового розгону полягає в тому, що тисячі людей, які зараз перебувають на Євромайдані, не стануть на захист нашого мітингу, що піднімає питання рівноправності сексуальних меншин. Так влада хоче нацькувати собою людей з різною сексуальною орієнтацією та розколоти опозиційний табір», - заявляв Єгор Соболєв у січні 2014 року.
Варто зауважити, що після обнародування горезвісного відео, Соболєв першим став на захист Віталія Портнікова.
Наші журналісти звернулися до модного клубу для людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією, аби дізнатися, наскільки часто його відвідують українські політики і хто саме. З’ясувалося, що нашого героя там добре знають. Так, один з відвідувачів клубу на правах анонімності заявив, що депутат Соболєв «замовляє» його досить часто.

Вишиванка з Кремлівським орнаментом

Після обнародування вищеописаного «гарячого» відео Віталій Портніков раптом звинуватив  Соболєва у співпраці з Російськими спецслужбами. «У нас до сих пор не закрыты несколько платежей группе Егора Соболева. Также поступила команда отработать безопасный механизм передачи материалов, собранных люстрационным комитетом….», - цитував Портніков докладну записку керівництва так званої «ДНР» у своєму Твіттері. Причому назвав свій твіт журналіст вельми красномовно: «Егор Соболев – люстратор на службе ДНР и ФСБ?».



Через певний час ця публікація зникла. Отже, наші журналісти зв’язалися з Віталієм Портніковим, аби він особисто прокоментував свою заяву щодо Соболєва та його таємної роботи на Росію. У телефонній розмові він неочікувано заявив, що цей допис – фальсифікація: «Я взагалі цього не знаю! А звідки ви про це знаєте?!».

Російське коріння української люстрації

Враховуючи те, що головний люстратор України Єгор Соболєв народився в південній столиці Росії - у місті Краснодар, інформація про його роботу на країну-агресора виглядає не такою вже й безглуздою. Після школи він вступив до Південно-Сахалінського педагогічного інституту, однак провчився в ньому лише два роки. Потім зненацька переїхав до українського Донецька і за неповні 20 років зробив досить успішну кар’єру. До речі, досить показовим є той факт, що до переїзду в Україну Соболєв змінив своє прізвище та по-батькові. Від народження він – Зімін Єгор Анатолійович.



Політичний аналітик В’ячеслав Піховшек запевняє, що у такий хитромудрий спосіб нинішній народний депутат просто «відкосив від  армії». «В одной из предыдущих статей я привел предположения, что внезапный приступ гражданина Российской Федерации Егора Соболева в 1995 к его донецкой бабушке мотивирован страхом перед призывом в армию», - написав він у своєму блозі на сайті «Корреспондент» у листопаді 2014 року.
Видання «Тернопільський тиждень» йде ще далі і припускає, що Єгор Зімін змінив прізвище на Соболєв, аби приховати своє російське походження. І задля цього  навіть порушив закон.
Ця стаття була опублікована у розпал передвиборчої кампанії з виборів до Верховної Ради. Однак, на сьогоднішній день, коли Соболєв вже як півтора роки є нардепом, стало відомо, що йому таки є що приховувати. Ймовірно, що вітчим нашого нардепа – колишній заступник командуючого Російської армії, генерал-лейтенант Віктор Соболєв.


А родич за лінією батька – Лев Зімін, і нині служить командиром спецзагону «Беркут» МВС Росії  у Краснодарському краї.



Тож виходить, що зв’язок з ФСБ у Єгора Соболєва в крові і його змалку готували до спеціальної місії.

Громадянство з подвійним «дном»

Як народний депутат Соболєв повинен бути громадянином України. Українське громадянство Єгора Соболєва було зареєстровано у 2003 році, а його відмова від російського – датована 2004 роком. Тобто -  протягом року народний депутат мав два громадянства? Нагадаємо, що згідно зі статтею 2 Закону України «Про громадянство» законодавство України ґрунтується на принципах єдиного громадянства. Тобто, якщо вдасться довести, що Соболєв певний час, а може й до сьогоднішнього моменту, має два паспорти, це стане беззаперечним доказом того, що він порушує закон.
Сумніви щодо законності отримання Соболєвим українського громадянства є й у колишнього народного депутата Юрія Михальчишина. Тому у 2014 році він звернувся із запитом до Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, в якому просив провести перевірку законності отримання українського паспорту Єгором Соболєвим.
За словами самого Соболєва він безперервно мешкає в Україні 19 років. Однак виходячи з даних нашого анонімного інформатора з Митної служби, стало відомо, що з 2013 року він разом з дружиною 20 разів перетинав кордон, відвідавши Амстердам, Берлін, Прагу та інші міста Європи. Остання поїздка – до Брюсселю на початку березня цього року. До того ж, повертаючись до теми ймовірного подвійного громадянства, не виключено, що головний люстратор країни міг таємно відвідувати й інші країни: або використовуючи дипломатичний паспорт, або у складі державних комісій, або за чужим паспортом та з іншим прізвищем, наприклад, Зімін.

Олігархічний годованець

При тому, що Соболєва підозрюють у співпраці зі спецслужбами Росії, йому також закидають й те, що він не є самостійною політичною фігурою. Так, за даними деяких ЗМІ, головного люстратора країни фінансує екс-голова Адміністрації Президента за часів Януковича – Сергій Льовочкін. А сайти сепаратистських «ДНР» та «ЛНР» ще більше компрометують Єгора Соболєва, стверджуючи, що він має безпосереднє відношення до інформаційної війни, яку веде з нами країна-агресор. Зокрема, у службовій записці, підписаній «головою правління» так званої Верховної Ради «ДНР» Денисом Пушиліним у липні 2014 року, зазначається, що «зібрана команда спеціалістів на чолі з Соболєвим Є.В. для створення інформаційного агентства з метою протидії брехні з Києва та дискредитації опонентів».



Чи не є це зрадою інтересів української держави і беззаперечним фактом, що тягне на кримінальний злочин з довготривалим терміном ув’язнення?
Детальний аналіз біографії Соболєва доводить, що робота на олігархів – звична для Єгора Вікторовича справа. Зокрема, той же політичний аналітик В’ячеслав Піховшек має власну доказову базу з приводу того, що Єгор Соболєв свого часу працював на Володимира Щербаня, олігарха та екс-губернатора Сумської та Донецької областей. «В 1995 году он (Соболєв – ред.)  устраивается корреспондентом газеты «Фемида-пресс» в Донецке. Это было издание, непосредственно принадлежавшее олигарху и губернатору Владимиру Щербаню. Главой Донецкой ОГА он и служил именно в изучаемый мною период: с 11 июля 1995 года по 18 июля 1996 года…. Если бы Соболев был условно «оранжевым» или «проевропейским», или «демократом», он в Донецке мог в 1995 году найти работу в газете Вячеслава Чорновола «Час/Time», которая в декабре того года уже выходила, имела в Донецке своего корреспондента. Он мог искать работу у Владимира Кулебы в «Независимости» или в газете «День» Ларисы Ившиной. В информагенстве УНИАН Сергея Набоки, представителем которого в Донецке была Мария Олийнык», - пише Піховшек у своєму блозі і резюмує, що «у Соболєва не було ніяких політичних переконань, тому він не перебирав в роботі на олігархів».
В’ячеслав Піховшек знає не з чуток, чого вартує Єгор Вікторович і в людському, і в професійному сенсі. В коментарі нашим журналістам він заявив, що має багато інформації про цю людину:  «Це політичний авантюрист. Це людина, яка особисто мені збрехала.

Багатодітний альфонс або по чім нині люстрація?

Окремої уваги варті декларації про доходи Єгора Соболєва та спосіб його життя. Попри  те, що саме Соболєв був першим, хто цього року заповним декларацію нового типу, у ній, як і у попередніх звітах щодо майна та доходів, він був на 100% щирим.  
Офіційна зарплата народного депутата Єгора Соболєва – 6600 грн., тобто 79200 грн. на рік. Чи можливо на такий дохід придбати 2-кімнатну квартиру на Гоголівській, іномарку, земельні ділянки, загальною площею близько 1000 кв метрів, та побудувати 2-поверховий будинок в Горбовичах - в селі з високими цінами на землю через свою мальовничість та близькість до Києва? Це навряд.
До того ж відомо, що у Соболєва є дочка від попереднього шлюбу з журналісткою Анною Цукановою – Аліса. Припустимо, що він є відповідальним батьком і виплачує аліменти колишній дружині, а згідно зі статтею 82 Сімейного кодексу України мінімальний розмір аліментів становить не менше 30% від прожиткового мінімуму. Тож, тільки на ці потреби у Соболєва щороку повинно йти 24 000 грн. на рік. Діти Соболєва від Марічки Падалко наразі навчаються у державних закладах, а це також потребує немалих витрат: навчання двох школярів обходиться головному люстраторові у 18 000 гривень щороку; садочок у центрі Києва, який відвідує менша дитина Соболєва, щорічно зменшує гаманець на 7200 гривень. Додамо до цих витрат комунальні послуги за столичну квартиру та у заміських будинках, витрати на технічне обслуговування та паливо автомобілю Мазда, а ще й непогашену іпотеку – і отримуємо не менше 360 000 грн. на рік.
Тепер проста математика. Разом з витратами на їжу, одяг, гігієну та інші життєві потреби, щороку Єгор Соболєв дістає зі свого гаманця майже мільйон гривень, що в 13 разів перевищує дохід народного депутата.



Окремо варто зазначити, що за офіційними даними з 2005 року родиною Соболєва було проведено три операції з купівлі-продажу нерухомості. Зокрема, з трьома квартирами в Києві. Окрім того, Єгор Соболєв з дружиною придбали земельну ділянку та «еко-будинок» в селі Білоцерківці, Полтавської області.
У Егора Соболєва - своя версія того, як же може вистачати його зарплатні на такий спосіб життя. Він навіть не приховує, що живе за рахунок дружини. «Я живу за рахунок Марусі. Вона працює телеведучою, і це та жахлива ситуація, коли більшість доходів в родині у дружини», - заявляв Соболєв в інтерв’ю одному з телеканалів. До речі, у вже згаданій декларації про доходи за 2015 рік у Соболєва дійсно зазначено, що з сукупного доходу родини у 540 000 грн, більше 450 000 грн – це заробітна плата Марічки Падалко. Тобто головний люстратор країни – альфонс, як досить влучно прокоментував один дописувач під повідомленням Соболєва у «Фейсбук».

Нардеп з неадекватним присмаком

Аналіз біографії, діяльності та особистого життя Єгора Собоєва показує, що останнім часом він почав дивно рефлексувати на події та людей. Ще кілька років тому Соболєв цілком нормально спілкувався з журналістами і це доводять відео у Мережі. Однак після Майдану його поведінка та артикуляція почали відверто насторожувати. Стали очевидними мовна загальмованість та повільне протікання мислиннєвих процесів.  Медичний аспект такої поведінки Єгора Соболєва – справа лікарів. Але для суспільства важливо те, що його поведінка часто стала переростати у відверту агресію. Як, наприклад, у сутичці з народним депутатом Вадимом Івченком. Ще більш кричущим проявом нестриманості Єгора Соболєва є його погрози на адресу охоронців будівлі парламенту. У грудні 2015 року наш герой, не контролюючи себе, погрожував їм «черговою гранатою». Нагадаємо, в кінці серпня 2015 року під Верховною Радою сталися сутички між силовиками і мітингувальниками, які вимагали не приймати зміни до Конституції. Після голосування парламенту представник однієї з політичних сил кинув в ряди міліції бойову гранату. Тоді були поранені понад 130 людей. Невже «лаври» «свободівця» з гранатою не дають Соболєву спокійно спати? Чи він вважає такий прояв невдоволення – нормальною поведінкою?

Мутний німб «Святого Єгорія»

Не пройшов Єгор Соболєв випробування «мідними трубами». Політичний журналіст В’ячеслав Піховшек теж так вважає: «Подивіться на його голосування у Верховній Раді. Він жодного разу не протестував проти підвищення тарифів». Більше того, односельці Соболєва із села Горбовичі також впевнені, що реальні статки та майно він приховує. Так, один з мешканців села розповів нашим журналістам, що в нардепа є й «будинок багатший, й джипи, й інші елементи козирного життя».
Для повного та всебічного аналізу голови Люстраційного комітету України ми провели власне розслідування, зібрали аргументи ЗМІ та опитали простий народ.
Як розумна людина (хай і з незакінченим вишем), Єгор Соболєв має усвідомлювати, що посада голови Люстраційного комітету України вимагає від свого обранця кришталевої біографії. Наразі маємо більше запитань, ніж відповідей. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий