воскресенье, 21 августа 2016 г.

Dolce vita АРСЕНА АВАКОВА: ІТАЛІЙСЬКИЙ БІЗНЕС ТА ОФШОРИ (документи)




Відкритість Реєстрів підприємств у світі – один з чинників боротьби з корупцією. В Україні поступово теж до цього йдуть. Зокрема вже відкриті Реєстр фізичних осіб-підприємців, Реєстр нерухомого майна та напіввідкритий Реєстр транспортних засобів. Однак загально відомо, що більшість чиновників, які прийшли на держслужбу, але не захотіли полишати свій бізнес, часто-густо переписують його на родичів або виводять за кордон – у більшості випадків в офшори.

Журналістське розслідування щодо пошуку імен українських можновладців у європейських реєстрах підприємств привело до цікавих результатів. Виявляється, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, що невпинно розповідає про те, що з приходом на держслужбу полишив бізнес, відверто бреше.

Для того, аби з усіх боків розглянути, чи насправді Аваков, який за законом про державну службу не має права займатися підприємницькою діяльністю, відійшов від справ, пропонуємо вам переглянути інфографіку, в якій зазначений весь бізнес Авакова станом на 2004 рік.

До приходу у велику політику Арсен Аваков був головою компанії ПАТ «Інвестор». Вищезгадані у інфографіці активи належали саме цій компанії. Зараз же фактичне управління нею перейшло до дружини та сина міністра – Інни та Олександра Авакових. І це підтверджується випискою з Реєстру про акціонерів компанії. Окрім родичів Авакова частками у капіталі ПАТ «Інвестор» володіють народний депутат Ігор Котвіцький, якого часто у ЗМІ називають «гаманцем Авакова» та Геннадій Гаєвой, який на момент 2004 року значився головою наглядової ради. Варто також запам’ятати ім’я ще одного акціонера - Ашот Амірян. 

Цікавість журналістів викликали італійські активи ПАТ «Інвестор». Зокрема, компанії Investor Italia srl та Europomella spa. Відкритість інформації в Італії дала змогу дізнатися, що у 2014 році Investor Italia srl підписала угоду про злиття з компанією Silova Trading Co. Limited. Примітно, що Silova Trading зареєстрована в офшорі, на Кіпрі. (див. документи 1,2 (грецька та італійська)) Керівниками компанії значаться Antonia Kosia, Paylina Christoforou та A.J.K. management services limited. (див. документ 3).
 
Документ 1


Документ 2


Документ 3

Перші дві особи фігурують в якості керівників великої кількості кіпрських компаній, що дає зрозуміти характер компаній-пустишок. А от A.J.K. management services limited – більш конкретна компанія. У 2005 році Арсен Аваков заявляв, що передав свої бізнес-активі швейцарському офісу «AJK Trust»: «Данная компания фактически выступит супервайзером действий менеджмента АКБ «Базис» и АО «Инвестор», а также проследит за тем, чтобы раз в году я с семьей получал определенные дивиденды и поменьше зависел от эффективности деятельности менеджеров компании». Схожість у назві швейцарського трасту та кіпрської компанії говорить сама за себе. А саме – поки Арсен Аваков хизується тим, що його активами управляє швейцарська компанія, насправді італійський бізнес він перевів в офшор.

Далі більше. У 2007 році Антимонопольний комітет України дозволив луцькому ТОВ «Вопак-Трейд» купити понад 50% статутного фонду харківського ТОВ «Збутова мережа «П'ятий елемент». Продавцем виступила офшорна компанія Silova Trading. Мережу супермаркетів ТОВ «Збутова мережа «П'ятий елемент» Аваков почав розбудовувати ще з 2004 року, однак бізнес як-то кажуть «не пішов» і він вирішив його продати. Враховуючи те, яким чином відбувався продаж – через кіпрський офшор – виникають сумніви у тому, чи були заплачені податки з цієї операції. Але це вже справа інших органів і журналістська думка в даному контексті може вважатися суб’єктивною.

Однак, цікаво інше. У пресі тих років активно писали про те, що Silova Trading входить в орбіту впливу Арсена Авакова. Начебто він є повіреним у справах компанії в Україні. Отож злиття у 2014 році італійського активу Авакова Investor Italia srl з Silova Trading фактично означає, що він просто був виведений в офшор.

А тепер згадаємо ім’я Ашота Аміряна, який володіє 6,53% акцій у ПАТ «Інвестор». У Документі 2, в якому викладена угода про злиття Investor Italia srl з Silova Trading італійською мовою, він значиться як законний представник компанії. У 2004 році, судячи з презентації ПАТ «Інветор», Амірян був генеральним директором компаній Investor Italia srl та Europomella spa
На сьогоднішній день він та ще один акціонер ПАТ «Інвестор» Геннадій Гаєвой є керівниками компанії Europomella spa, що зазначено у Документі 4.

Документ 4.

Europomella – велике підприємство з виробництва сиру, в тому числі моцарели. Виробничі потужності розташовані у Ферентіно поблизу містечка Фрозіноне. У 2013 році, після того, коли у Авакова виникли проблеми із законом і він був затриманий італійської поліцією саме у Фрозіноне, він заявляв таке: «Сироварню Mozzarella de Bufala я придбав, коли тільки почав долучатися до українського суспільного життя. Тому рішення інвестувати близько € 5 млн у купівлю закордонного підприємства прошу не пов'язувати з бажанням підготувати подушку безпеки на випадок зміни влади. Цей бізнес був [куплений] в 2003 році. Тоді я ще не займався політикою. Цей крок розглядався як крок до Європи».
 
Деякі ЗМІ у 2012 році, коли Аваков був затриманий в Італії, писали, що йому належить сироварня у Римі. Однак коментар Арсена Борисовича в той момент, судячи з усього був невірно інтерпретований. Справа в тім, що в орбіті його впливу перебуває сироварня саме у Фрозіноне – місті, що розташоване в одній провінції зі столицею Італії – Лаціо. Його заяви про те, що він придбав її у 2003 році і дає зрозуміти, що мова йде саме про це підприємство. Більше того, керівниками Europomella є бізнес-партнери Авакова по ПАТ «Інвестор».

Апофеозом розслідування італійських активів Арсена Авакова виступає компанія Avitalia srl. У січні 2016 року народний депутат Сергій Лещенко заявляв, що Аваков, уже перебуваючи на посаді міністра, суміщав її з президентством в італійській компанії. А це грубе порушення Закону про державну службу. Депутат навіть наводив документи, у яких зазначалося, що у квітні 2015 року компанія Avitalia srl провела збори у Києві. Протокол зборів підписаний Арсеном Аваковим, як єдиним акціонером компанії та її президентом. Тоді Аваков віджартувався, мовляв, Лещенко – «балабол».

Однак документи, які були отримані журналістами на початку липня 2016 року з відкритого Реєстру підприємств регіону Фрозіноне, дають зрозуміти, що Аваков бреше. Виявляється, 29 квітня 2016 року (тобто 4 місяці тому) компанія Avitalia провела чергові збори у Києві. Вони проходили у готелі «Київ», який значиться як «офіційна резиденція єдиного акціонера компанії». У великому пакеті документів чітко зазначається, що Арсен Аваков – є власником 100% акцій і президентом компанії, його дружина Інна Авакова – голова наглядової ради, а син – Олександр Аваков є адміністратором.  (див. документи 5, 6, 7, 8)
 
Документ  5



Документ 6
 
Документ 7  

 Документ 8

Арсен Аваков займає посаду міністра внутрішніх справ з лютого 2014 року. До цього був народним депутатом. Активно політикою почав займатися під час Помаранчевої революції. І в цей же час він продовжує бути бізнесменом. Компанія Avitalia була створена у жовтні 2011 році. А вже 31 січня 2012 року він був обвинувачений у кримінальній справі, порушеній за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки) у зв'язку з незаконним відчуженням 55 га землі біля села Пісочин (Харківський р-н Харківської обл.), а також був оголошений в міжнародний розшук. Навесні 2012 року був поміщений під домашній арешт у місті Фрозіноне. І це те саме місто, де зареєстрована компанія Avitalia і поруч з яким розташоване сирне виробництво Europomella

Цікаво, що у документах, які були отримані з Реєстру міста Фрозіноне, видно, що домашньою адресою (domicillio – італ.) вказаний будинок у цьому ж місті. Однак громадянство Арсена Авакова та його родини – українське (див. документ 9, 10). 




Документ 9

Документ 10

Згідно із законодавством Італії, маючи в цій країні бізнес та інвестуючи певні кошти, людина може отримати вид на проживання у ній. Чи має Арсен Аваков такий документ – достеменно невідомо. Сам він 3 року тому відхрещувався від цього: «В этом нет никакой проблемы – оформить вид на жительство. Но я гражданин Украины, хочу что-то делать в этой стране, поэтому не оформлял никакого вида на жительство и политического убежища в Италии». Однак подібний патріотизм зовсім не означає, що це правда. Адже від італійського бізнесу він теж не так давно «відмовлявся». З отриманих документів видно, що він продовжує порушувати закони України, одночасно займаючи посаду міністра та президента зарубіжної компанії. І це вже не говорячи про компанію, зареєстровану на Кіпрі.
Аби наглядно продемонструвати зв’язки Арсена Авакова з італійськими підприємствами, офшорами та бізнес-партнерами, пропонуємо узагальнюючу схему.

Сподіваємося це розслідування покладе край безглуздим відмовкам з боку самого міністра, адже документи, оприлюднені у даній статті, може отримати будь-яка людина за декілька кліків. В тому числі і співробітники Національного антикорупційного бюро України, які повинні запобігти подальшому порушенню закону з боку Арсена Авакова.

Око Народу


1 комментарий:

  1. Після тривалого процесу співбесіди з іпотечними кредиторами ми в кінцевому підсумку запропонували пана Педро Джерома про позику в його пропозиції іпотечного кредиту. Як перший покупець житла, він чудово допоміг нам отримати іпотеку, надавши чудові поради та завжди піклуючись про наші інтереси. Я б безумовно рекомендував кожному, хто купує будинок або шукає кредитора з позитивною позикою для фінансування своїх потреб або бізнесу, використовувати пана Педро Джерома та його команду для будь-якого виду позики. Я обов’язково скористаюся ними знову в майбутньому. Ви можете зв’язатися з кредитним офіцером Педро Джеромом за електронною поштою: pedroloanss@gmail.com або через WhatsApp: WhatsApp: +1-8632310632 Удачі.

    ОтветитьУдалить